Tillfälliga bostadslösningar i Stockholm

Allt fler svenskar vill bo i Stockholm. Därför är det inte så konstigt att Stockholms bostadsbrist ökar för varje år som går, och varje år byggs det alldeles för lite bostäder. Man räknar med att det kommer två busslaster med nya invånare till huvudstaden varje dag, och frågan var alla dessa människor ska få plats att bo står fortfarande obesvarad.

Bostadsbygget går för långsamt

Debatten om bostadsbristen i Stockholm har pågått år efter år. Mycket tyder på att man måste bygga fler bostäder för att klara detta på sikt. För att man skulle kunna klara av bostadsbristen och se till att det fanns tillräckligt med bostäder skulle man behöva bygga 20 000 nya bostäder varje år, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Samtidigt minskar Stockholms bostadsbyggande, enligt en rapport från länsstyrelsen som Göteborgsposten skriver om. Det innebär att fler och fler står utan ett hem, och tvingas flytta runt och betala ockerhyror för att ens ha någonstans att ställa sina möbler.

123514-apartment-block-2Tillfälliga lösningar

För att klara sig är det många som känner sig tvungna att hyra in sig som inneboende och betala orimliga hyror. Ofta får man knappt ett eget rum, och att få hyreskontrakt på längre tid än ett halvår är väldigt ovanligt. Speciellt drabbade är nyinflyttade studenter som dels verkligen behöver en trygg bostad när de studerar, dels inte har några pengar att spendera på boende.

En lösning för de som verkligen inte hittar någonstans att bo är att bo på hotell eller vandrarhem, eftersom det ibland kan bli billigare än att betala ockerhyror.

Om man bor på hotell eller tvingas hyra möblerade rum kan alla möbler och flyttsaker man har med sig bli ett problem. Det många gör då är att hyra ett förråd för att ställa av sina saker. Till exempel finns det magasinering hos bigeasy i Spånga för den som behöver utrymme för sina lådor och möbler.

Bostadsbrist ökar utanförskap

Genom att bostadsbristen ökar i storstäderna ökar även utanförskapet, och resurser fördelas i form av stigande bostadspriser vilket blir en vinst för de som redan äger en bostad, skriver Sydsvenskan. De som kommer till Stockholm i behov av bostad är dessutom främst invandrare och barn, vilket innebär att de som kommer hit redan är i ett utsatt ekonomiskt läge från början och är i ännu större behov av trygghet och samhällets gemenskap. Av de cirka 100 personerna som flyttar till Stockholm varje dag är

  • 40 personer spädbarn
  • 46 personer invandrare, oftast med liten eller ingen inkomst
  • 14 personer som redan bor i Sverige, varav 8 är utrikesfödda