Pubrock

Om det är någon musikgenre som förknippas med pubmiljön så är det pubrocken, en genre vars storhetstid blev kort, men som var en viktig förelöpare till bl.a. punken.

Eftersom det inte finns något mer brittiskt än pubmiljön skulle man kunna tro att det första pubrockbandet bestod av britter, men så var det inte. Det amerikanska country-rockbandet Eggs over Easy reste i början av 70-talet till London för att spela in ett album, och blev också husband på puben Tally Ho i Kentish Town i London, där tidigare enbart jazzband hade spelat. Bandet, deras musik och deras oglammiga stil, inspirerade andra akter, med namn som Bees Make Honey, Max Merritt and the Meteors och Ducks Deluxe. Spelställena var för det mesta rymliga viktorianska pubar i norra London, som Hope and Anchor på Upper Street i Islington. Denna pub öppnade 1880.

Pubrocken och punken

Pubrocken nådde inte särskilt långt utanför London under sin storhetstid, de enda platser utanför den brittiska huvudstaden där lokala scener utvecklades var Essex och centrala Skottland. De flesta av banden från det tidiga 70-talets pubrockscen är också bortglömda idag. Men det finns undantag.

Det mest kända pubrockbandet var Dr Feelgood. I Sverige är de kanske mest kända för att ha gjort en låt som heter Roxette, en låt som uppenbarligen gick hem i Halland. Faktum är dock att bandet fortfarande är aktiva. Förutom att ha varit det största namnet inom pubrocken var Dr Feelgood en viktig föregångare för punkband som Sex Pistols. Pubrocken skydde nämligen alla former av flashighet, något som annars kännetecknade den vid samma tid populära glamrocken. Pubrock handlade om back-to-basics, jeans och rutiga skjortor och inte sällan ett utseende som upplevdes som ovårdat. Den musikaliska inspirationen kom från rhythm and blues, soul, funk och countryrock. Faktum är att Sex Pistols fick sitt genombrott som förband till Eddie and the Hotrods i februari 1975. Med tiden tog punken över, men det är inte säkert att den hade kunnat uppstå utan pubrocken.