De små, lokala bryggerierna är på frammarsch. Inte minst har det blivit vanligare att krogar brygger egen öl, som bara kan avnjutas inom deras fyra väggar.
En gång i tiden fanns det ett stort antal bryggerier i Sverige. Sedan lade många av dem ned, och ett fåtal stora aktörer tog över hela marknaden. Men nu har pendeln svängt igen. Det har blivit populärt att brygga egen öl. Det började som en hobby bland privatpersoner, varav en del tagit steget fullt ut och börjat sälja sin öl, antingen på Systembolaget eller till lokala krogar. Detta har också fått till följd att allt fler barer och restauranger också börjar brygga öl.
När tre bryggerier i västra Skåne lanserade sina respektive jubileumsöl inför stadens 400-årsfirande blev det rusning till Systembolaget. Det är inte konstigt. Intresset för mat och dryck är större än någonsin, och allt fler inser värdet av att stödja lokala näringsidkare, som bryggare.
Hur är det med ingredienserna?
Även om de flesta bryggare försöker använda lokala ingredienser så långt det är möjligt, så kommer mycket av inspirationen från utlandet. Dels från ölländer som Tjeckien, Tyskland och Belgien, men också från USA. Länge var amerikanskt öl ett lika stort skämt som amerikanskt kaffe, men det berodde endast på att de amerikanska mikrobryggerierna inte var kända i Sverige. Idag, när man kan ta del av deras utbud på Systembolaget, och på många har inspirerats av pale ales och olika typer av lager.
När det kommer till ingredienserna är det svårt att hålla det helsvenskt. Bra humle, vilket det krävs en hel del av för att göra exempelvis en pale ale, finns idag inte i Sverige, utan måste importeras från Tyskland eller ännu längre bort. Lokalt vatten används alltid, och ger en viss karaktär till ölet, men många använder också närproducerad honung eller annan lokal smaksättning. Et lokalproducerade ölet är definitivt här för att stanna.